Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'activitat industrial a la comarca

Sectors industrials destacats a l’Alt Penedès

L'Alt Penedès és una de les comarques més industrialitzades de Catalunya. El sector industrial representa el 40% del Valor Afegit Brut (VAB) de la comarca. Aquesta base industrial sòlida és una peça clau en el desenvolupament econòmic i ajuda a la generació d’ocupació i prosperitat al territori.

Destaquen el sector vitivinícola i l’agroalimentari. El primer és el més important a la comarca i gaudeix de fama mundial. El segon compta amb empreses líders a nivell nacional i amb un potencial de creixement molt rellevant. També destaquen la indústria de l'automoció, consolidada com un dels motors econòmics de l'Alt Penedès, i la indústria del paper i l’embalatge, per ser un centre neuràlgic a la comarca i per contribuir al desenvolupament d'una sòlida xarxa d'empreses i proveïdors.

Sector vitivinícola

És el motor indiscutible de la comarca de l’Alt Penedès tradicionalment també lidera el sector vinícola de Catalunya. La comarca compta amb dos denominacions d’origen: DO Penedès i DO Cava.

La gran fama i qualitat dels vins de l'Alt Penedès ha permès desenvolupar una pròspera indústria amb empreses de renom mundial com són Miguel Torres SA, Codorniu SA i Freixenet SA.

Sector de l’automoció

És un dels pilars de l'economia catalana: és el responsable del 20% del total de les exportacions de Catalunya i un dels sectors més innovadors. L'Alt Penedès és una comarca que atrau les empreses de components d'automoció per la seva proximitat amb els proveïdors i els clients finals, així com per la seva disponibilitat de sòl industrial i infraestructures.

Destaquen empreses com Fiberpachs SA, Gedia España SL, Brose SA, Knauf Miret SL, Sandhar Technologies Barcelona SL, Tecco Automotive SA, Componentes Metálicos del Mediterráneo SA i Industrial Romu SL. 

Sector agroalimentari

La comarca de l'Alt Penedès s'ha consolidat com a referent en la indústria agroalimentària. Compta amb la presència d'empreses especialitzades, amb diverses firmes que tenen un rellevant efecte tractor sobre diferents cadenes de valor a Catalunya.

Destaquen per la seva trajectòria i volum de facturació, empreses com la Harinera Vilafranquina SA, líder del sector fariner espanyol, especialitzada en l'elaboració de farines i sèmoles de blat i Casa Ametller SL, fundada en 1870, que ven productes alimentaris frescos i d'alta qualitat i compta amb una xarxa de botigues a tota Catalunya.

Sector paperer i de l’embalatge

L’Alt Penedès és el centre neuràlgic del sector paperer a Catalunya i destaca per la producció d'envasos i embalatges.
Aquest sector ha prosperat gràcies a la combinació d'una tradició empresarial sòlida i una formació acadèmica i tècnica d'alta qualitat. 

El territori compta amb una àmplia varietat d'empreses especialitzades en aquest àmbit, entre les quals destaquen Silvalac SA i Cellografica Gerosa SA, totes dues líders en el sector, així com Ds Smith Packaging Penedès SA, Cartonajes Font SA, Guarro Casas SA, Closure Systems International i Ondunova SL, entre d’altres.